Prenataal onderzoek

In de zwangerschap zijn er verschillende onderzoeken mogelijk, die wij alle zwangeren aanbieden. Dit zijn geen verplichte onderzoeken en de keuzevrijheid ligt bij jullie. 

Wij nemen tijdens één van onze afspraken in het begin van de zwangerschap uitgebreid de tijd om deze onderzoeken met jullie te bespreken. Jullie krijgen dan informatie over:

  • de aandoeningen waar naar gekeken wordt
  • de inhoud van het onderzoek
  • de kosten van het onderzoek
  • uitleg over de manier waarop het onderzoek wordt uitgevoerd
  • uitleg over de betekenis van de uitslag

De mogelijke onderzoeken zijn de NIPT, de combinatietest en de 20 wekenecho. 

Meer informatie en een keuzehulp is ook te vinden op www.pns.nl

 

Onderzoek naar Down-, Edwards- en Patausyndroom

Onderzoek naar Down-, Edwards- en Patausyndroom kan met de NIPT of een combinatietest.

De NIPT is een onderzoek waarbij bloed van de zwangere wordt afgenomen en onderzocht. Het laboratorium onderzoekt het DNA in het bloed op chromosoomafwijkingen en kan zo bepalen of er aanwijzingen zijn dat het kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. DE NIPT kan gedaan worden vanaf 11 weken zwangerschap.

De Combinatietest bestaat uit een combinatie van de leeftijd van de zwangere vrouw, specifiek bloedonderzoek en een echo voor nekplooimeting. Het onderzoek vindt plaats tussen 11 en 14 weken zwangerschap.

De NIPT en de combinatietest geven geen zekerheid. Maar als jullie een gunstige uitslag hebben, is er geen vervolgonderzoek nodig. Bij een ongunstige uitslag bestaat de keuze voor vervolgonderzoek om zekerheid te krijgen.

Klik hier voor meer informatie

20 wekenecho

Tijdens de 20 wekenecho wordt er gekeken naar mogelijke lichamelijke afwijkingen bij jullie baby, bijvoorbeeld afwijkingen aan organen en/of ledematen. Verder wordt er gemeten of de baby goed groeit, gekeken of er voldoende vruchtwater is en waar de placenta ligt. Als jullie het willen kan er ook naar het geslacht gekeken worden. Belangrijk om je te realiseren is dat niet alle afwijkingen gezien kunnen worden op een echo. De 20 wekenecho geeft dus geen garantie op een gezonde baby.

De 20 wekenecho kan ook bij ons in de praktijk gedaan worden indien je bij een andere verloskundige onder controle bent. Bel dan gerust voor een afspraak. 

Klik hier voor meer informatie

Ervaringen:

"We hebben de begeleiding van jullie allemaal tijdens alle zwangerschappen als erg prettig, steunend maar vooral als zeer persoonlijk ervaren. We zijn bijgestaan in goede, gelukkige tijden maar ook verdrietige tijden. En daarvoor kunnen we jullie en de assistentes niet vaak genoeg bedanken!!"


Volg ons en blijf up to date!

Spreekuur op 3 locaties

Gezondheidscentrum Corlaer
Henri Nouwenstraat 18
3863 HV Nijkerk
Gezondheidscentrum De Nije Veste
Oranjelaan 104
3862 CX Nijkerk
Gezondheidscentrum Nijkerkerveen
Westerveenstraat 48
3864 EN Nijkerkerveen

Nieuw geboren baby’s

Bekijk het fotoalbum