Hielprik en gehoortest

Als jullie kind 4 tot 8 dagen oud is, komt een wijkverpleegkundige langs voor de hielprik en de gehoortest. Je hoeft hier zelf niets voor te regelen. Dit wordt via de aangifte bij het gemeentehuis doorgegeven. 

Hielprik

Bij de hielprik worden enkele druppels bloed afgenomen uit het voetje van de baby. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame, maar ernstige ziektes. Deze ziektes zijn niet te genezen, maar als ze op tijd worden opgespoord, zijn ze wel goed te behandelen. 

Als jullie nog niet thuis zijn de eerste week, zal de hielprik door de verpleegkundige van het ziekenhuis gedaan worden. 

Voor meer informatie klik hier

Gehoortest

De gehoortest wordt gelijktijdig uitgevoerd met de hielprik. Deze test bepaalt of het gehoor voldoende is voor een goede spraak en taalontwikkeling. Deze gehoorscreening is pijnloos en duurt meestal maar een paar minuten.Soms moet de gehoortest herhaald worden als er bijvoorbeeld wat vocht in het oortje zit.

Mochten jullie nog niet thuis zijn in de eerste week, dan zal de gehoortest pas gedaan worden als jullie weer thuis zijn. 

Voor meer informatie, klik hier

Volg ons en blijf up to date!

Spreekuur op 3 locaties

Gezondheidscentrum Corlaer
Henri Nouwenstraat 18
3863 HV Nijkerk
Gezondheidscentrum De Nije Veste
Oranjelaan 104
3862 CX Nijkerk
Gezondheidscentrum Nijkerkerveen
Westerveenstraat 48
3864 EN Nijkerkerveen

Nieuw geboren baby’s

Bekijk het fotoalbum